Mistrzowie wiosennego detoksu, czyli produkty przyspieszające oczyszczanie organizmu

Detoks organizmuOczyszczanie organizmu to jeden ze sposobów, dzięki któremu można nie tylko pozbyć się nadmiaru toksyn, ale również przygotować ciało na lato, dlatego też należy jak najszybciej zacząć odpowiednie przygotowania. Czy jednak taki detoks raz do roku ma w ogóle sens? Czy nie lepiej wprowadzić do codziennego menu produkty, które przez cały czas będą korzystnie wpływały na organizm, oczyszczając go ze zbędnych produktów przemiany materii?

Oczywiście warto na stałe wprowadzić do swojej diety odpowiednie produkty, jednak po zimie można zdecydować się na krótki detoks, dzięki któremu można w bardzo szybki i skuteczny sposób poprawić nie tylko stan swojego zdrowia, ale również wygląd zewnętrzny. Po jakie zatem produkty spożywcze przyspieszające oczyszczanie organizmu warto sięgać?

Woda

Wypijanie każdego dnia co najmniej 2 litrów wody zarówno tej niegazowanej, jak i w postaci owocowych czy ziołowych herbatek to jeden z najlepszych sposobów na wypłukanie z organizmu toksyn oraz innych zbędnych produktów zalegających w jelitach. Woda w bardzo skuteczny sposób filtruje nerki, usuwając tym samym zalegające w organizmie toksyny. Warto wiedzieć o tym, iż wszystkie narządy wewnętrzne potrzebują wody, aby prawidłowo funkcjonować. Jeśli zatem organizm nie jest odpowiednio nawodniony, to z czasem mogą pojawić się takie dolegliwości jak zaparcia, uczucie zmęczenia, a także różnego rodzaju bóle, dlatego też należy każdego dnia przyjmować wymaganą ilość płynów.

Cytryny

Szklanka wody z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny na dzień dobry to najlepszy sposób na to, aby wspomóc pracę wątroby, dzięki czemu zostanie ona oczyszczona ze szkodliwych substancji, a zalegające w woreczku żółciowym kamienie ulegną rozpuszczeniu. Wydawać by się mogło, iż cytryna ze względu na swój specyficzny smak mogłaby zakwasić organizm, co jest bardzo niekorzystne, jednak warto wiedzieć o tym, iż wykazuje ona silne działanie zasadowe, dzięki czemu proces detoksykacji przebiega dosyć sprawnie. Kiedy jednak warto wypijać wodę z sokiem z cytryny? Najlepiej na czczo, ponieważ jedynie w ten sposób jelita zostaną w odpowiedni sposób pobudzone do pracy.

Jabłka

Ulubione owoce większości Polaków, czyli jabłka to prawdziwa bomba witaminowa wpływająca niezwykle korzystnie na cały organizm. Dzięki sporej zawartości kwercetyny spożywanie jabłek neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się organizmu. Jabłka zawierają ponadto dosyć spore ilości kwasów organicznych, które nie tylko eliminują toksyczne substancje znajdujące się w organizmie, ale również biorą udział w utrzymaniu kwasowo-zasadowej równowagi krwi.

Zielona herbata

Najzdrowsza z wszystkich rodzajów herbat, ponieważ nie podlega procesowi fermentacji, który całkowicie zmienia właściwości danej herbaty. Dlaczego warto pić akurat zieloną herbatę? Przede wszystkim ze względu na to, iż skutecznie wspomaga ona metabolizm wątrobowy, a także reguluje trawienie. Niezwykle istotne jest również to, iż zawiera ona w swoim składzie tzw. polifenole, czyli substancje, które są odpowiedzialne za wymiatanie z organizmu wolnych rodników, chroniąc go tym samym przed różnego rodzaju nowotworami. Przygotowują jednak tę herbatę, należy pamiętać o tym, iż bardzo ważna jest nie tylko długość zaparzania, ale również temperatura samej wody. Z tego właśnie względu warto zapamiętać sobie taką zasadę, iż po zagotowaniu wody należy odczekać 3 minuty przed zalaniem nią herbaty, a jeśli chodzi o czas zaparzania, to również 3 minuty są w zupełności wystarczające, dzięki czemu herbata zachowa wszystkie swoje właściwości.

Buraki

Warzywa te charakteryzuje bardzo silne działanie oczyszczające oraz odkwaszające organizm, dlatego też warto sięgać nie tylko po gotowane buraki, ale przede wszystkim po wyciśnięty z nich sok, który wpływa niezwykle korzystnie na organizm. Dzięki obecności błonnika spożywanie buraków pobudza jelita do pracy, oczyszczając je tym samym z pokarmowych resztek. Buraki zawierają również betainę, czyli barwnik, który usprawnia pracę wątroby, przyspieszając tym samym usuwanie z organizmu toksyn.

Kapusta kiszona

Kiszonki to jedne z najlepszych produktów spożywczych, które w swoim składzie zawierają specjalne kultury bakterii, czyli tzw. probiotyki, dzięki którym ulega poprawie zarówno trawienie, jak i regularność wypróżnień. Dzięki sporej zawartości błonnika spożywanie kiszonej kapusty oczyszcza bardzo dokładnie jelita, poprawiając nie tylko samopoczucie, ale również wygląd zewnętrzny.

Zioła

Skutecznym sposobem na detoksykację organizmu jest przyjmowanie naparów ziołowych, które już kilkadziesiąt lat temu służyły ludziom do walki z toksynami zalegającymi w organizmie. Po które jednak zioła warto sięgać? Mięta pieprzowa poprawia trawienie, liść senesu działa przeczyszczająco, fiołek reguluje metabolizm, natomiast skrzyp polny odtruwa organizm. W zasadzie sięgając po każde zioła, można skutecznie oczyścić organizm z toksyn, jednak nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż może odbić się to negatywnie na zdrowiu.

Żurawina

Ten niepozorny owoc to prawdziwa bomba witaminowa a świeży sok z żurawiny ma właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zapobiega osiedlaniu się patogennych bakterii na ściankach dróg meczowych. Warto również wiedzieć o tym, iż owoc ten zawiera spore ilości błonnika, który odpowiada za wymiatanie z jelit zbędnych i zalegających produktów przemiany materii, przyspieszając tym samym detoksykację organizmu. W składzie żurawiny znajdują się ponadto przeciwutleniacze, które w skuteczny sposób niszczą wolne rodniki, a ma to oczywiście bezpośredni wpływ na zapobieganie chorobom układu krążenia.

Cebula i czosnek

Zarówno cebula, jak i czosnek to bardzo dobre źródło glutationu, czyli składnika, który w procesie wydalania toksyn odgrywa niezmiernie ważną rolę. Glutation, czyli niewielkie białko wytwarzane przez komórki organizmu nie tylko wspomaga usuwanie związków azotowych, ale również neutralizuje działanie pestycydów, które niestety znajdują się w wielu produktach spożywczych. Warto również wiedzieć o tym, iż cebula i czosnek zawierają ponadto związki siarki, które wspomagają zarówno rozkład, jak i wydalanie zalegających w organizmie chemikaliów.

Natka pietruszki

Ta niepozornie wyglądająca roślina to jedno z najlepszych źródeł chlorofilu, który nie tylko wspomaga detoksykację, ale również likwiduje nieprzyjemny zapach towarzyszący bardzo często metabolicznym zaburzeniom. Dzięki swoim nieocenionym właściwościom ma zdolność neutralizacji rakotwórczych substancji, które znajdują się w dymie tytoniowym.