| Kasze - rodzaje, właściwości Kasze już od średniowiecza królowały na stołach Polaków. Zanim powstały młyny, w których produkowana była mąka, nasi pradziadowie spożywali polewki, w większości właśnie z kasz. Wynikało to z faktu, i |
| Czekolada - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie Przed tysiącami lat toasty podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych i państwowych wznoszono kubkiem gorącej czekolady. Jak podają źródła historyczne ten niesamowity napój wynaleźli Olmekowie, c |
| Napoje gazowane a zdrowie. Co zawierają i czy szkodzą napoje gazowane? Słodkie, kolorowe, kuszące bąbelkami i kwaskowatym smakiem - napoje gazowane cieszą się stosunkowo dużą popularnością, ale - niestety - nie służą naszemu zdrowiu. Picie ich od czasu do czasu raczej ni |
| Dieta cukrzycowa - zasady, jadłospis, produkty dozwolone i zakazane Lekarze i dietetycy zalecają dietę cukrzycową nie tylko osobom cierpiącym na cukrzycę, ale również tym, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na nią. Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia m |
| Orzechy włoskie: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, cena, uprawa Orzechy włoskie są uważane za najzdrowsze z orzechów. Tak przynajmniej oświadczyli naukowcy podczas 241 zjazdu American Chemical Society. Powodem jest przede wszystkim fakt, że zawierają najwięcej ant |
| Niedobór witamin - awitaminoza: objawy, dieta uzupełniająca Obecnie każdy z nas narażony jest na niedobory witamin (awitaminozę, witareksję), koniecznych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witaminy powinny być dostarczane z pokarmem, gdyż narz |
| Miód - skład, właściwości, działanie, zastosowanie Miód to w pełni naturalny produkt, którego smak jest wyjątkowo słodki, a wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, wynikające z jego przyjmowania, ogromne! Wytwarzany jest przez pszczoły miodne, bezżądł |
| Tłuszcze - rodzaje, ile ich potrzebujemy? Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe Tłuszcze to z jednej strony powód otyłości i wielu chorób, z drugiej, jeden z podstawowych składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Są łatwo dostępne, wzmacniają smak i wpływają |
| Dieta na koncentrację - co poprawia koncentrację i skupienie? Zarówno serce, mięśnie, skóra i włosy, aby w pełni funkcjonować, potrzebują składników odżywczych z pożywienia. To samo tyczy się funkcjonowania mózgu. Jeśli w pracy czeka cię ważna prezentacja, test |
| Colostrum - właściwości, ceny, dawkowanie siary bydlęcej Colostrum (młodziwo, siara bydlęca) zawiera ponad 250 substancji aktywnych, w tym także minerałów, witamin, lipidów i węglowodanów wpływających pozytywnie na organizm człowieka. Podnosi odporność, pom |
| Błonnik - czym jest i gdzie go znaleźć? Właściwości zdrowotne błonnika Błonnik to niejednorodny składnik pochodzenia roślinnego, który nie podlega trawieniu czy wchłanianiu w jelicie cienkim. Ulega natomiast, częściowej fermentacji w jelicie grubym. Błonnik często jest o |
| Kuchnia amerykańska - fakty i mity W naszym społeczeństwie nie ma chyba nikogo, kto nie znałby tak kultowych dań jak belgijskie frytki czy włoska pizza. Do ich rozpowszechnienia przyczynił się jednak stosunkowo młody kraj - Stany Zjedn |
| Chlorella - właściwości, zastosowania, cena Suplementy diety z niewielkiego słodkowodnego glona, jakim jest chlorella, biją prawdziwe rekordy popularności. Sięgają po nią osoby prowadzące zdrowy tryb życia, sportowcy, ale również coraz częściej |
| Zdrowe serce a dieta - płatki owsiane Zdrowa dieta jest ważną kwestią dla każdego człowieka. To, co jemy, wpływa przecież w ogromnym stopniu na nasze zdrowie i samopoczucie.Czy dieta może wspierać nasze serce?Może, i to bardzo efektywnie. |
| Dobroczynne właściwości wody Na temat dobroczynnych właściwości wody mówi się ostatnimi czasy bardzo wiele. I na całe szczęście, gdyż praktycznie każdy wie, iż woda jest przecież niezbędna człowiekowi do życia. Ma ona też niebaga |