Odżywianie

Kasze - różne rodzajeKasze - rodzaje, właściwości

Kasze już od średniowiecza królowały na stołach Polaków. Zanim powstały młyny, w których produkowana była mąka, nasi pradziadowie spożywali polewki, w większości właśnie z kasz. Wynikało to z faktu, i
Czekolada gorzkaCzekolada - historia, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie

Przed tysiącami lat toasty podczas najważniejszych uroczystości rodzinnych i państwowych wznoszono kubkiem gorącej czekolady. Jak podają źródła historyczne ten niesamowity napój wynaleźli Olmekowie, c
Szkodliwość napojów gazowanychNapoje gazowane a zdrowie. Co zawierają i czy szkodzą napoje gazowane?

Słodkie, kolorowe, kuszące bąbelkami i kwaskowatym smakiem - napoje gazowane cieszą się stosunkowo dużą popularnością, ale - niestety - nie służą naszemu zdrowiu. Picie ich od czasu do czasu raczej ni
Dieta cukrzycowaDieta cukrzycowa - zasady, jadłospis, produkty dozwolone i zakazane

Lekarze i dietetycy zalecają dietę cukrzycową nie tylko osobom cierpiącym na cukrzycę, ale również tym, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na nią. Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia m
Orzechy włoskieOrzechy włoskie: właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, cena, uprawa

Orzechy włoskie są uważane za najzdrowsze z orzechów. Tak przynajmniej oświadczyli naukowcy podczas 241 zjazdu American Chemical Society. Powodem jest przede wszystkim fakt, że zawierają najwięcej ant
Witaminy - niedobórNiedobór witamin - awitaminoza: objawy, dieta uzupełniająca

Obecnie każdy z nas narażony jest na niedobory witamin (awitaminozę, witareksję), koniecznych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witaminy powinny być dostarczane z pokarmem, gdyż narz
MiódMiód - skład, właściwości, działanie, zastosowanie

Miód to w pełni naturalny produkt, którego smak jest wyjątkowo słodki, a wartości odżywcze i korzyści zdrowotne, wynikające z jego przyjmowania, ogromne! Wytwarzany jest przez pszczoły miodne, bezżądł
TłuszczeTłuszcze - rodzaje, ile ich potrzebujemy? Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe

Tłuszcze to z jednej strony powód otyłości i wielu chorób, z drugiej, jeden z podstawowych składników odżywczych niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Są łatwo dostępne, wzmacniają smak i wpływają
Dieta na koncentracjęDieta na koncentrację - co poprawia koncentrację i skupienie?

Zarówno serce, mięśnie, skóra i włosy, aby w pełni funkcjonować, potrzebują składników odżywczych z pożywienia. To samo tyczy się funkcjonowania mózgu. Jeśli w pracy czeka cię ważna prezentacja, test
ColostrumColostrum - właściwości, ceny, dawkowanie siary bydlęcej

Colostrum (młodziwo, siara bydlęca) zawiera ponad 250 substancji aktywnych, w tym także minerałów, witamin, lipidów i węglowodanów wpływających pozytywnie na organizm człowieka. Podnosi odporność, pom
Źródło błonnikaBłonnik - czym jest i gdzie go znaleźć? Właściwości zdrowotne błonnika

Błonnik to niejednorodny składnik pochodzenia roślinnego, który nie podlega trawieniu czy wchłanianiu w jelicie cienkim. Ulega natomiast, częściowej fermentacji w jelicie grubym. Błonnik często jest o
Kuchnia amerykańskaKuchnia amerykańska - fakty i mity

W naszym społeczeństwie nie ma chyba nikogo, kto nie znałby tak kultowych dań jak belgijskie frytki czy włoska pizza. Do ich rozpowszechnienia przyczynił się jednak stosunkowo młody kraj - Stany Zjedn
Właściwości i działanie chlorelliChlorella - właściwości, zastosowania, cena

Suplementy diety z niewielkiego słodkowodnego glona, jakim jest chlorella, biją prawdziwe rekordy popularności. Sięgają po nią osoby prowadzące zdrowy tryb życia, sportowcy, ale również coraz częściej
Płatki owsianeZdrowe serce a dieta - płatki owsiane

Zdrowa dieta jest ważną kwestią dla każdego człowieka. To, co jemy, wpływa przecież w ogromnym stopniu na nasze zdrowie i samopoczucie.Czy dieta może wspierać nasze serce?Może, i to bardzo efektywnie.
Właściwości wodyDobroczynne właściwości wody

Na temat dobroczynnych właściwości wody mówi się ostatnimi czasy bardzo wiele. I na całe szczęście, gdyż praktycznie każdy wie, iż woda jest przecież niezbędna człowiekowi do życia. Ma ona też niebaga