Przewodnik - witaminy: podział, występowanie, wpływ na organizm ludzki

Przewodnik - witaminyPodział witamin. Ogół witamin można podzielić na dwie grupy: rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E, K ) oraz i rozpuszczalne w wodzie ( B i C ).

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

  • A ( Retinol, Beta-karoten, Prowitamina A ) - ma wpływ na wzrost człowiek, wygląd jego skóry, oraz wzmacnia wzrok i poprawia odporność organizmu na infekcje. Jest odpowiedzialna za wspomaganie produkcji hormonów, a także całego procesu tworzenia kości. Witamina A chroni przed chorobami serca i nowotworami. Jej niedobór powoduje rogowacenie skóry, łamliwość paznokci oraz ma wpływ na osłabienie wzroku. Występowanie: awokado, mięso, ryby, tran, żółtko jajka, masło, sałata, mleko, jarmuż, brukselka, śledzie, winogrona.
  • D ( Kalciferol ) - ma ogólny wpływ na stan kości, zębów i przeciwdziała krzywicy. Niedobór tej witaminy skutkuje demineralizacją kości, osłabieniem mięśni, a także ma wpływ na częstsze urazy organizmu. Występowanie: żółtka jajka, ser żółty, tłuste ryby, produkty mleczne, wątroba.
  • E (Tokoferol ) - witamina to zapobiega chorobom układu krążenia, jest też przeciwutleniaczem. Powoduje zahamowanie procesów starzenia się skóry, oraz wygładza ją. Jej dostatek pomaga w szybszym gojeniu się ran. Natomiast niedobór witaminy E wpływa na ogólnie pojętą bezsenność i zmęczenie, powoduje osłabienie pracy mięśni, a nawet ich zanik. Niedobór ma tez znaczny wpływ na płodność i poronienia. Występowanie: orzechy, mięso, kiełki, warzywa kapuściane, pieczywo razowe, migdały.
  • K ( Filochinon ) - uczestnicy w procesie syntezy w wątrobie, a także w metabolizmie całego układu kostnego. Zapobiega krwotokom i ma działanie przeciwgrzybiczne. Jej niedobór jej przyczyną krwotoków, a także zaburzenia pracy jelit. Występowanie: zielone warzywa liściaste, wątroba, pomidory, truskawki.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

  • B1 ( Tiamina ) - ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie włókien w układzie nerwowym, sercu oraz mięśniach. Pomaga w zachowaniu optymizmy i koncentracji. Jej niedobór prowadzi do chorób układu pokarmowego i nerwowego. Pozna tym powoduje osłabienie i drżenie mięśni, wpływa na bóle stawów, a także jest odpowiedzialny za brak apetytu. Występowanie: zboża, wątroba, wieprzowina, orzechy, jarzyny, drożdże, płatki owsiane.
  • B2 ( Ryboflawina ) - jest odpowiedzialna za ogólną odporność organizmu i stymulację wzrostu, funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci. Niedobór witaminy B2 oznacza zmęczenie, pieczenie oczu, zapalenia skóry i wrażliwość na światło. Występowanie: grzyby, zielone warzywa liściaste, ryby, jajka, drożdże, zboża.
  • B3 ( Witamina PP, Niacyna, Nikotynamid ) - witamina ta utrzymuje w prawidłowym stanie nasz układ nerwowy i pokarmowy. Reguluje cholesterol i poziom cukru w krwi, a także wspomaga procesy redukcji i utleniania. Jej niedobór oznacza osłabienie mięśni, biegunkę, zaburzenia psychiczne oraz paraliż kończyn. Występowanie: ziemniaki, zielone warzywa liściaste, ryby, drób, wątroba, jajka, ser, mleko, piwo.
  • B5 ( Kwas pantotenowy ) - łagodzi stany zapalne, poprawia wzrok, wygląd włosów, zapobiega procesom starzenia i produkcji zmarszczek. Niedobór witaminy B5 powoduje bezsenność, zmęczenie, przedwczesne siwienie, sztywność stawów, zahamowanie wzrostu i trudności z nauką. Występowanie: brokuły, zboża, jajka, mięso, wątroba, orzeszki ziemne, mleczko pszczele.
  • B6 ( Pirydoksyna, Adermina ) - jest to witamina konieczna do prawidłowych przemian białkowych w organizmie, oraz produkcji czerwonych i białych ciałek krwi. Jej niedobór prowadzi do zmniejszenia apetytu, nudności, stanów zapalnych skóry, ogólnej depresji, zmęczenia oraz rozdrażnienia. Występowanie: wątroba, drożdże, musi, jajka, fasola, groch, ziemniaki, soja, drób.
  • B7 ( Witamina H ) - ma wpływ na ogólny stan włosów skóry i kości, jej niedobór oznacza zmiany skórne, podwyższony cholesterol, rozdwojenie paznokci, czy wypadanie włosów. Występowanie: czekolada, soja, pomidory, groch, jajka, wątroba.
  • B9 ( Witamina M, Folacyna, kwas foliowy ) - to witamina, która jest niezbędna w procesach krwiotwórczych w szpiku kostnym. Odpowiada też za prawidłowy rozwój układu nerwowego i odpornościowego. Niedobór witaminy B9 powoduje anemię, zaburzenia trawienia, poronienia, oraz zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo- naczyniowych. Występowanie: dynia, marchew, brukselka, drożdże, wątroba, morele, sok pomarańczowy.
  • B12 ( Kobalamina, Cyjanokobalamina ) - jest niezbędna do tworzenia białych i czerwonych krwinek, poza ty poprawia koncentrację, pamięć, oraz poprawia funkcjonowanie całego układu nerwowego. Niedobór witaminy B12 jest przyczyna występowania zwyrodnień układu nerwowego, niedokrwistości, ogólnego zmęczenia, a także zaniku czucia w kończynach. Występowanie: ryby, mięso wołowe i wieprzowe, jajka, kiełki, ryż, zielone warzywa, żółty ser, drożdże.
  • C ( Kwas askorbinowy ) - witamina to odpowiada za utrzymanie odporności organizmu, zapobiega infekcjom, obniża cholesterol, wzmacnia zęby i dziąsła, stabilizuje psychikę, oraz ma działanie antyalergiczne i przeciwnowotworowe. Niedobór witaminy C prowadzi do spadku odporności, owrzodzenia dziąseł, zmęczenia i bólów. Występowania: rzepa, pomidor, brukselka, pomarańcza, malina, por, kiwi, bez, dzika róża, papryka, cytrusy.

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie całego organizmu. Biorą udział w ważnych procesach zachodzących we wszystkich układach - od nerwowego po pokarmowy. Nie można zaniedbać ich przyjmowania, zważywszy na fakt, że w większości występują w owocach i warzywach, które można spożywać na wiele sposobów. Poza tym dostępne są też witaminy w tabletkach, zatem utrzymanie odpowiedniego poziomu poszczególnych witamin nie jest trudne.